среда, 15. новембар 2017.

Pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi su: hleb, pecivo i druge vrste pekarskih proizvoda.

Hleb je proizvod dobijen mešenjem, fermentacijom, oblikovanjem i pečenjem testa umešenog od osnovnih sirovina, i to: brašna od žita, prekrupe, vode ili druge dozvoljene tečnosti, pekarskog kvasca ili drugih sredstava za fermentaciju i kuhinjske soli.
U proizvodnji hleba mogu se upotrebljavati dodatne sirovine.
Radi poboljšanja fizičkih i senzornih osobina i trajnosti hleba, dozvoljena je upotreba aditiva.
Pecivo je proizvod čija masa po komadu ne prelazi 250 g.
Za proizvodnju pekarskih proizvoda, kao osnovne sirovine mogu se upotrebljavati pšenično, ražano, kukuruzno, ječmeno, ovseno i heljdino brašno, prekrupa žita, voda ili druga dozvoljena tečnost, pekarski kvasac ili druga dozvoljena sredstva za fermentaciju i kuhinjska so.
Sintetička sredstva za zaslađivanje mogu se upotrebljavati samo za proizvodnju pekarskih proizvoda namenjenih za dijetalnu ishranu.
Za proizvodnju pekarskih proizvoda ne smeju se upotrebljavati mineralna ulja i drugi proizvodi koji se ne smatraju jestivim uljima.
Pri proizvodnji pekarskih proizvoda i gotovih smeša mogu se upotrebljavati aditivi.
Aditivima su proizvodi namenjeni za poboljšanje fizičkih i organoleptičkih svojstava i trajnosti i za lakši tehnološki postupak pri proizvodnji pekarskih proizvoda.
Sirovine koje se upotrebljavaju za proizvodnju pekarskih proizvoda ne smeju da sadrže primese:
1) koje bi na bilo koji način mogle štetno uticati na ljudsko zdravlje;
2) koje bi mogle loše uticati na izgled, miris i ukus i druga svojstva pekarskih proizvoda, kao i na njihovo čuvanje;
3) koje bi pekarskim proizvodima dale prividna svojstva u pogledu kvaliteta, tako da bi potrošača mogle dovesti u zabunu.
Prema vrsti upotrebljenih sirovina, pekarski proizvodi se mogu stavljati u promet kao:
1) osnovne vrste hleba i peciva;
2) specijalne vrste hleba i peciva;
3) druge vrste pekarskih proizvoda.
Pekarski proizvodi

Нема коментара:

Постави коментар