Pekarski proizvodi su: hleb, pecivo i druge vrste pekarskih proizvoda.
Hleb je
proizvod dobijen mešenjem, fermentacijom, oblikovanjem i pečenjem testa
umešenog od osnovnih sirovina, i to: brašna od žita, prekrupe, vode ili druge
dozvoljene tečnosti, pekarskog kvasca ili drugih sredstava za fermentaciju i
kuhinjske soli.
U proizvodnji hleba mogu se upotrebljavati
dodatne sirovine.
Radi poboljšanja fizičkih i
senzornih osobina i trajnosti hleba, dozvoljena je upotreba aditiva.
Pecivo
je proizvod čija masa po komadu ne prelazi 250 g.
Za proizvodnju pekarskih
proizvoda, kao osnovne sirovine mogu se upotrebljavati pšenično, ražano,
kukuruzno, ječmeno, ovseno i heljdino brašno, prekrupa žita, voda ili druga
dozvoljena tečnost, pekarski kvasac ili druga dozvoljena sredstva za
fermentaciju i kuhinjska so.
Sintetička
sredstva za zaslađivanje mogu se upotrebljavati samo za proizvodnju pekarskih
proizvoda namenjenih za dijetalnu ishranu.
Za proizvodnju pekarskih
proizvoda ne smeju se upotrebljavati mineralna ulja i drugi proizvodi koji se
ne smatraju jestivim uljima.
Pri
proizvodnji pekarskih proizvoda i gotovih smeša mogu se upotrebljavati aditivi.
Aditivima su proizvodi
namenjeni za poboljšanje fizičkih i organoleptičkih svojstava i trajnosti i za lakši
tehnološki postupak pri proizvodnji pekarskih proizvoda.
Sirovine
koje se upotrebljavaju za proizvodnju pekarskih proizvoda ne smeju da sadrže
primese:
1) koje bi na bilo koji način
mogle štetno uticati na ljudsko zdravlje;
2) koje bi mogle loše uticati
na izgled, miris i ukus i druga svojstva pekarskih proizvoda, kao i na njihovo
čuvanje;
3) koje bi pekarskim
proizvodima dale prividna svojstva u pogledu kvaliteta, tako da bi potrošača
mogle dovesti u zabunu.
Prema vrsti upotrebljenih
sirovina, pekarski proizvodi se mogu stavljati u promet kao:
1) osnovne vrste hleba i
peciva;
2) specijalne vrste hleba i
peciva;
Нема коментара:
Постави коментар